Helleruplund Orgelfestival 2024
Franske Fristelser – Daniel Bruun
Søndag den 1. september, kl. 16
Gratis adgang
Stacks Image 466
Da Claude Monet i april 1874 udstillede sit billede "Indtryk, Solopgang", gav det navn til den impressionistiske bevægelse, som også er repræsenteret af blandt andre Renoir, Pissarro og Degas. Med korte penselstrøg og meget lyse, dristige farver opnåede de en strålende og lysende effekt i deres malerier, når de ses på afstand. Inden for musikken var det Debussy og Ravel, som komponerede i den impressionistiske stil. Debussy brugte heltoneskalaen og de komplekse intervaller af niende og højere for at skabe musik, der var afslappet og næsten drømmende. Udover musik af Ravel og Debussy opføres den impressionistiske Pastorale for orgel, skrevet i 1909 af Jean Roger-Ducasse – et af det 20. århundredes oversete mesterværker for orgel. Sidste værk i programmet er Ermend Bonnals "Paysage Euskariens" fra 1930, som er tre stemningsfulde musikalske landskabsbilleder fra det franske Baskerland.
Stacks Image 511
Daniel Bruun er uddannet organist i København, London og Toulouse. Med flere anmelderroste CD'er har han markeret sig internationalt og har givet talrige koncerter i ind- og udland, deriblandt: Aarhus Domkirke, Københavns Domkirke, Operaen på Holmen, Oslo Domkirke, Skt. Michaelis Kirken i Hamborg, Domkirken i Erfurt, Cathédrale Saint-André i Bordeaux, Saint-Sernin i Toulouse, domkirken i Bogotá m.fl. Hans første CD "French Impressions” udkom i 2013 og blev hyldet af pressen. Siden da har han indspillet J.S. Bachs Clavier-Übung III (2014 på YouTube), "Variations Sérieuses” (2017), “24 Pièces de fantaisie” (2020) og “18 Leipziger koraler” (2022 på YouTube). Daniel Bruun har været organist i Helleruplund Kirke siden 2009.
Orgelmestrenes Fortælling – Christian Barthen
Søndag den 15. september, kl. 16
Gratis adgang
Stacks Image 446
En musikalsk rejse gennem tid og rum, der tager os fra den tyske barok og romantik til den franske romantik og tilbage til nyskabt tysk symfoniske musik, med værker fra orgelmestrene Bach, Franck, Dupré og Liszt. Hovedværket ved koncerten er Franz Liszts "Ad nos, ad salutarem undam”, som er et monumentalt orgelværk, skrevet i 1850 og baseret på temaer fra Giacomo Meyerbeers opera "Le prophète". Liszt, der selv var virtuos pianist og banebrydende komponist, udforskede orglets potentiale som et dramatisk og udtryksfuldt instrument i dette værk. Stykket er struktureret som en række variationer over en hymne fra operaen, og det udfordrer organisten med sin komplekse kontrapunkt, virtuose passager og dramatiske udtryk. "Ad nos, ad salutarem undam" er blevet hyldet som en af de mest betydningsfulde kompositioner inden for romantisk orgelmusik og står som et højdepunkt i Liszts omfattende og varierede repertoire.
Stacks Image 468
Christian Barthen (*1984 i Saarbrücken) er organist og kunstnerisk leder af Musik am Berner Münster, orgelprofessor ved Hochschule der Künste i Bern (HKB) og international koncertorganist. Han studerede orgel, klaver og cembalo samt kirke- og musikpædagogik i Saarbrücken, Paris og Stuttgart. Prisvinder ved ved prestigefyldte orgel- og musikkonkurrencer, herunder "Grand Prix de Chartres". Som orgelsolist nyder Barthen en international koncertkarriere i hele Europa, Rusland, Sydamerika og Fjernøsten. Han har også lavet radioudsendelser, tv-produktioner og CD'er hos Naxos Classics og Ifo/Organ samt hos forskellige ARD, SRF og Radio France. Som gæstelærer har Christian Barthen undervist ved forskellige musikkonservatorier og universiteter i Tyskland, Sydkorea, Colombia og Finland.
Interstellar – Roger Sayer
Søndag den 29. september, kl. 16
Gratis adgang
Stacks Image 725
Da Christopher Nolan i 2014 skrev og instruerede sin storfilm “Interstellar”, var det den prisvindende filmkomponist Hans Zimmer, som blev spurgt om at komponere musikken. Zimmers vision for filmmusikken var at inddrage et religiøst element i form af kirkeorglet. I filmen er en plantesygdom i færd med at ødelægge verdens landbrug og atmosfære og tidligere NASA-pilot, Cooper, får tilbuddet om at deltage i en opgave, hvor mandskabet skal lede efter nye beboelige verdener. Her får man en fornemmelse af universets ufattelige størrelse og det er Zimmers minimalistiske musik med til at fremhæve. Roger Sayer, som på det tidspunkt var organist ved Temple Church i London, blev kontaktet af Zimmer og var med til at udvikle orgeldelen af lydsporet, som også blev indspillet i Temple Church. Siden da har Roger Sayer spillet et utal af koncerter, hvor han har præsenteret “Interstellar” suiten.
Stacks Image 738
Roger Sayer er en af de mest fremtrædende organister og kordirigenter i England. Som ung var han “organ scholar” ved St. Paul's Cathedral og i 1989 prisvinder ved den anerkendte St. Albans Internationale Orgelkonkurrence. Efter studier ved Royal College of Music har han konstant været efterspurgt både som orgelsolist og akkompagnatør og har spillet koncerter i det meste af verden. Roger Sayer har for nyligt indspillet alle Rheinbergers orgelsonater samt Louis Viernes seks orgelsymfonier. Disse indspilninger har været hyldet af anmelderne. Udover det klassiske repertoire har Sayer indspillet soundtracket til et Sony-videospil, samarbejdet med jazzsaxofonisten Mark Lockheart og komponisten John Ashton Thomas i albummet "Salvator Mundi”. Et af højdepunkterne i Roger Sayers musikalske karriere var opgaven som orgelsolist i Hans Zimmers Oscar-nominerede partitur til filmen “Interstellar”.
Stumfilm: "Klokkeren fra Notre Dame” (1923) – David Cassan
Søndag den 13. oktober, kl. 19:30
Gratis adgang

Filmen fremvises af Jespers Rejsebiograf.
Stacks Image 935
Quasimodo, den pukkelryggede klokker fra Notre Dame Domkirke, forelsker sig i den smukke sigøjnerdanser Esmeralda. Da Esmeralda bliver arresteret for at danse uanstændigt, får Quasimodos værge, domkirkens biskop, også øjnene op for hendes skønhed. Også en fattig gadepoet erklærer hende sin ugengældte kærlighed. Men Esmeraldas kærlighed er forbeholdt en flot soldat. Da pøblen beskylder Esmeralda for at være en morder og en heks, må Quasimodo redde hende ved at give hende tilflugt i domkirken.

Victor Hugos klassiske roman “Klokkeren fra Notre Dame” har været filmatiseret utallige gang - selv Disney har haft fat i den - og denne version fra 1923 er ikke engang den første. Det er dog en af de mest mindeværdige, takket være en formidabel præstation fra Lon Chaney i titelrollen som krøblingen Quasimodo, godt hjulpet af geniale makeupeffekter, der stadig holder i dag.

"Klokkeren fra Notre Dame" fra 1923 er en tidløs fortolkning af Hugos roman og har haft en betydelig indflydelse på senere filmatiseringer af historien.

Filmen er helt aktuel i 2024, hvor genåbningen af Notre Dame i Paris er planlagt til søndag den 8. december.
Stacks Image 930
Den internationalt anerkendte organist David Cassan er en af de førende unge organister i sin generation. Han studerede på Caen Konservatoriet samt på Conservatoire National Supérieur de Musique i Paris og Lyon med Thierry Escaich, Pierre Pincemaille, Philippe Lefebvre, François Espinasse, Jean-François Zygel og Erwan Le Prado. I dag har han en travl kalender, hvor han optræder som solist med prestigefyldte ensembler i hele Frankrig og store dele af verden. David Cassan, der er kendt og rost af kritikere, har et omfattende repertoire med en forkærlighed for J.S. Bach og franske værker fra det 19. og 20. århundrede. Som en brillant og kreativ improvisator akkompagnerer David ofte stumfilm på klaver og orgel. David Cassan har modtaget dusinvis af internationale førstepriser, herunder fra Chartres (Frankrig), St Albans (Storbritannien), Haarlem (Holland) og også Grand Prix Jean-Louis Florentz fra l'Académie des Beaux-Arts (Frankrig).
Chagalls kunst i musik og toner – Jeppe Lindberg & Daniel Bruun
Søndag den 27. oktober, kl. 16
Gratis adgang
Stacks Image 952
Kombinationen af orgel og trompet har siden barokken inspireret utallige komponister til at skrive værker for besætningen. Ved koncerten bliver der spillet musik af Hovland, Præstholm og Eben. Koncertens sidste værk “Okna” er skrevet af den tjekkiske komponist Petr Eben i 1976 og er en del af Ebens omfattende værkliste, der spænder over en lang karriere som komponist og organist. Titlen oversat til dansk er “Vinduer” og stykket er inspireret af fire malede vinduer af den berømte russisk-fødte kunstner Marc Chagall. Chagall er kendt for sine drømmende og symbolske malerier, der ofte inkluderer elementer som flyvende figurer, svævende bygninger og intense farver. I "Okna" er Eben inspireret af Chagalls glasmalerier, som symboler og metaforer for forskellige aspekter af menneskelivet og eksistensen. Hver sats i værket repræsenterer et "vindue" ind i forskellige emotionelle, åndelige eller eksistentielle tilstande.
Stacks Image 955
Jeppe Lindberg er til daglig 1. Solotrompetist i Det Kgl. Kapel. Han er uddannet ved musikkonservatorierne i Aarhus, København og Karlsruhe. Jeppe medvirker ofte som gæst i flere af de nordiske symfoniorkestre som f.eks. Oslo Filharmonien og DR Symfoniorkestret.  Som kammermusiker har Jeppe været med til at stifte Danish Chamber Brass og Københavns Messingkvintet, hvoraf sidstnævnte har vundet flere priser i store nationale og internationale kammermusikkonkurrencer. I 2018 var Jeppe modtager af John Audun Roager og Else Marie Duviers fonds legat og i 2021 fik Jeppe overdraget Wilhelm Ramsøes vandrepokal.

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website.